25 de întrebări care te vor ajuta să îți găsești si să îți urmezi vocația

Nu este chiar ușor să îți găsești și să îți urmezi vocația. De fapt, asta cere să îți canalizezi toată puterea, timpul și eforturile înspre a ajunge la un astfel de obiectiv. Este necesar să cauți adânc în interiorul tău. Să cauți chiar mai adânc decât te-ai putea gândi. Atât de adânc, încât să ajungi în acel loc unde poți vedea clar, unde poți găsi răspunsurile de care ai nevoie. Este vorba despre o muncă grea.

Poți găsi cărți care să te învețe cum să ajungi să îți găsești vocația, cu instrucțiuni precise. Dar vei ajunge la acel capitol unde ți se cere să cauți adânc în sufletul tău pentru a găsi răspunsurile de care ai nevoie. Poți ajunge la un moment în care chiar să îți dai seama că nu ai nici cea mai vagă idee despre ceea ce îți dorești cu adevărat. Și atunci simți frustrarea, simți că ești cu adevărat pierdut. Și îți dai seama că ceea ce ai nevoie este să îți asculți instinctul. Care sunt influențele care te-au determinat să te îndepărtezi de vocația ta pe care cel mai probabil ai simțit-o atunci când erai copil? Atunci când ființa ta era cu mult mai pură decât în acest moment. Erai tu însuți în adevăratul sens al cuvântului.

A-ți găsi și urma propria vocație necesită multă muncă, necesită mult curaj. Ai nevoie de mult curaj, în ciuda temerilor ce pot să apară pe parcurs, sentimentului că ceva te depășește și în ciuda faptului că vei simți un anume grad de incertitudine.

Cu toate că vorbim aici despre o cale care nu este una din cele mai ușoare, sau confortabile, este una care te poate face să te simți mai fericit, împlinit și satisfăcut. Este vorba despre întrebări care te pot ajuta să găsești răspunsurile ce te vor duce la a-ți descoperi și urma vocația. Poți însă folosi aceste întrebări și în alte situații cu care te confrunți în viață, ele nu sunt doar pentru a-ți găsi și urma vocația.

Înainte să citești mai departe, ar fi bine însă să îți iei un pix și o hârtie pe care să scrii răspunsurile la fiecare întrebare. Te va ajuta să elimini din sentimentul covârșitor, de incertitudine și teamă.

Și gândește-te nu în ultimul rând că nu este neapărat nevoie să îți găsești mai întâi vocația pentru a trece la fapte într-un domeniu sau altul. Nu transforma acest aspect într-o altă scuză pentru a nu acționa. Vocația te va găsi atunci când îi este timpul. Între timp, treci la fapte! Refuză să mai amâni.

1. Ce anume îți doresti cu adevărat? Ce vrei tu să faci cu adevărat?

Este o întrebare de bază dar cu adevărat relevantă.

Nu este vorba despre ce ar trebui sau nu ar trebui să faci. Uită de ceea ce societatea, parinții sau prietenii îți spun.

Ce anume te face să te simți însuflețit, plin de viață? Ce anume aprinde acea scânteie în sufletul tău?

2. Ce anume ți-ai dori dacă nu ai fi nefericit pentru că nu ai obținut ceea ce ai vrut?

Este la prima vedere o întrebare complicată, dar dacă te gândesti mai bine, poți să îți dai seama de puterea pe care o manifestă această simplă întrebare.

Rezervă-ți suficient timp pentru a răspunde la această întrebare. Te va duce la ceea ce te face cu adevărat fericit în acest moment, fără a te gândi că ar fi necesar să îți atingi vreun obiectiv pe viitor în acest sens.

3. Ce anume îți stă în cale?

Ce te împiedică să îți găsești și să îți urmezi vocația, sau să îți realizezi visurile?

Ce simți că a stat în calea ta până în acest moment?

Este o întrebare de o importanță crucială, pentru că aduce nuanța în care vor veni și celelalte întrebări. Dacă nu știi ce anume îți stă în cale, atunci cum știi că ceva este cu adevărat acolo?

Chiar dacă știi ce anume este acolo, de cele mai multe ori, oricum, chiar nu este.

4. Ce anume îți stă cu adevărat în cale?

Ia răspunsul de la întrebarea nr. 3 si detaliază. Dacă simți teamă, întreabă-te ce anume îți provoacă acea teamă?

De exemplu, atunci când începi un proiect nou, simți o teamă. Mai precis, simți teama că celor din jur nu o să le placă ceea ce faci tu sau că nu vei găsi aprobarea lor că ceea ce faci este destul de bine.

5. În ce fel te împiedică pe tine chiar acum, în acest moment?

Ia răspunsul de la întrebarea nr. 3 si rămâi la ideea de teamă. În acest caz te vei întreba în ce fel te împiedică asta să mergi mai departe.

În cazul de mai sus (când începi un nou proiect), teama te face să te simți confuz, depășit de situație și nesigur. Te paralizează și te face să îți creezi în minte scenarii dezastruoase care te împiedică să acționezi mai departe.

6. Cum ai putea tu să rezolvi această problemă?

Când intri în detalii despre ce anume îți stă în cale, ajungi să te gândești la asta din perspectiva unui lucru în cea a unui întreg proces. Teama poate să-ți apară sub forma unor imagini în mintea ta, sau chiar senzații în corp.

Poți în acest moment să cauți soluții la problemele tale, să schimbi modul în care îți privești teama prin faptul că îți vizualizezi acum mai clar temerile și îți poți chiar elimina senzațiile avute anterior.

7. Cum ai ajuns să crezi că X te împiedică să ajungi la Y?

Să rămânem din nou la teamă. Cum ai ajuns să crezi că teama te impiedică să îți găsești și să îți urmezi vocația?

Dacă teama care te învăluie este despre tine însuți și este creată de tine însuți, care este motivul pentru care să nu poți merge mai departe oricum? Dacă îți este teamă de ceea ce vor spune alții despre tine, nu ar fi mai bine să îți fie teamă de ceea ce vei spune tu despre tine însuți din moment ce tu ți-ai provocat propria teamă?

Toate aceste lucruri se întâmplă în interiorul tău, nu în exterior, și poți totuși merge mai departe în ciuda temerilor pe care le ai.

8. Dacă toate problemele pe care le ai ar fi acum rezolvate, ce ai face?

Multe persoane ar fi mai îndrăznețe, ar trece la mai multă acțiune, ar merge mai departe. Logic, nu?

Dar rămânând la întrebarea de mai sus, dacă nu ai mai avea probleme, temeri, ezitări, TU ce ai face?

9. Care sunt lucrurile care te pasionează?

Ce îți place să faci?

Odată ce ai clar definit acest răspuns, știi de unde să începi. La început poate nu vei avea încredere în propriile forțe, și ăsta chiar nu este un lucru necesar pentru a trece la acțiune.

10. Care au fost lucrurile care te pasionau?

Mulți oameni și-au reprimat dorințele, pentru că li s-a sugerat că este imposibil să facă ceea ce le place, sau și-au spus chiar ei acest lucru.

Dacă ești unul din acești oameni, uită-te în trecut. Ce anume îți plăcea să faci? Ce anume îți aducea bucurie, sentimentul că ai un scop anume, sentimentul de împlinire?

11. De unde știi că nu știi?

Mulți oameni vor spune că nu știu ce anume vor, ce anume își doresc. Și atunci vine întrebarea “de unde știi?”.

Asta te face confuz pe moment, pentru că este ceva ce nu ai luat în considerare până acum. Dar deschide o portiță în mintea ta.

Unul din răspunsurile care vor veni este că “asta simt.” Și atunci, dacă asta simți, crezi că simțurile tale au dat greș vreodată?

Ăsta este doar începutul. Te încurajez să te joci un pic cu aceste întrebări, pentru că dacă ceea ce crezi că este adevărat nu este de fapt adevărat, atunci este doar ceea ce crezi tu.

12. Cum îți pui singur piedici?

Dacă nu știi care îți este vocația, întreabă-te cum îți pui tu singur piedici în calea spre vocația ta, sau cum îți pui piedici înspre a acționa.

Ce anume faci în așa fel încât nu reușești să ajungi la un rezultat? Și ce ar fi necesar să faci pentru a-ți descoperi vocația?

La fel și pentru a-ți urma vocația. Cum anume îți pui piedici în a progresa și ce poți face să schimbi acest lucru?

13. Dacă ar fi să înveți pe cineva cum să-și creeze problemele pe care le ai, ce ar face acea persoană?

Poate fi destul de distractiv. Dacă ar fi să înveți pe cineva cum să nu-și găsească vocația, sau cum să nu își urmeze vocația, sau orice te împiedică pe tine să o faci, cum ai face asta?

Notează tot acest proces. Atunci când conștientizezi procesul repectiv, vei ajunge să îți dai seama că are anumite etape, și vei ajunge să îl privești ca pe ceva de-a dreptul ridicol.

Te ajută de altfel să oprești procesul prin care îți pui singur piedici chiar în momentele când vei observa că începe din nou să se desfășoare.

14. Dintotdeauna?

Majoritatea oamenilor spun că nu au știut niciodată care este vocația lor, dar adevărul este că asta este o minciună, pentru că noi toți am avut măcar mici sclipiri de imagine a ceea ce înseamnă să îți savurezi viața cu adevărat.

Vocația ta nu înseamnă neapărat un singur lucru, poate să însemne că ești pur și simplu pe drumul tău si că te bucuri cu adevărat de momentul prezent.

Simplifică lucrurile!

15. Cum vei ști?

Cum vei ști că ți-ai găsit adevărata vocație și că ești pe drumul înspre a-ți realiza visul?

Care sunt semnele din interiorul sau din exteriorul tău care îți vor spune asta? Este o întrebare foarte bună care îți va aduce claritate pentru a-ți da seama când ți-ai atins obiectivul, sau chiar când ești pe drumul cel bun.

16. Dacă s-ar întâmpla un miracol chiar astăzi… cum ți-ai da seama?

Este o extensie a întrebării nr. 15. Ce anume s-ar schimba în viața ta ca să știi că trăiești un miracol?

Dacă ai probleme în a-ți descoperi adevărata ta vocație, ce anume s-ar schimba în viața ta ca să o găsești?

17. Ce ai face dacă ai ști că nu poți da greș?

Dacă Superman ți-ar da o licoare magică ce să-ți ofere imunitate față de eșec, ce anume ai face mai departe?

Ai scrie o carte, ai începe un discurs în public, sau ai ieși pe stradă să îmbrățișezi lumea?

18. Ce ai face după ce ți-ai găsi vocația?

Asta este o modalitate de a intra mai mult în detalii. Ce ai face atunci cand îți vei fi găsit vocația? Sau ce ai face după ce ți-ai fi realizat visul vieții tale?

Este ceva ce amâni, există ceva de la care te eschivezi? Mulți oameni își ascund obiectivele, sau descoperirea vocației, sub masca unor alte lucruri de care au nevoie înainte să facă ceea ce își doresc cu adevărat.

În esență, se mint pe sine. Și tu faci la fel?

19. Dar dacă ai pretinde că știi?

Dacă ai pretinde că știi care îți este vocația, care ar fi?

Dacă ai pretinde că ai claritate asupra acestui subiect, care ar fi următorul pas?

Este o întrebare foarte bună care dă la o parte neîncrederea și îți dă libertatea de a visa cu ochii deschiși la posibilitățile pe care le ai în față.

20. Ce s-ar întâmpla dacă nu ai căuta?

Ce s-ar întâmpla dacă nu ar fi nevoie să-ți cauți vocația pentru a te bucura de viață?

Nu este vorba aici despre a avea ceva anume. Ai deja tot ceea ce ai nevoie pentru a fi fericit, plin de viață și satisfăcut.

Ce s-ar întâmpla dacă ai renunța la căutarea vocației tale și te-ai duce să te distrezi și să te bucuri de viață?

21. Ce te face să te simți plin de viață?

Care este acel lucru care te face să te simți activ, plin de viață?

Este o întrebare la care poți răspunde liber în scris. Pune întrebarea la începutul unei pagini goale și scrie apoi tot ce-ți vine în minte, timp de 20-30 de minute și vezi ce iese.

22. Ce este mai important pentru tine când vine vorba de a-ți trăi cu adevărat vocația?

Este o întrebare care te duce tot mai adânc înspre ceea ce îți dorești tu cu adevărat. Pune-ți această întrebare din nou și din nou până când ajungi la o stare pe care nu o mai poți exprima în cuvinte.

Ca și exemplu, cineva a avut următorul parcurs pe care l-a descoperit în timp ce repeta aceasta întrebare: A ajuta pe alți oameni -> Venitul pasiv -> Realizarea unui vis -> Să fiu recunoscut -> Să mă simt împlinit și fericit. Într-un final, ceea ce își dorea cu adevărat era să fie împlinit și fericit. A descoperit că era deja împlinit și fericit, deci avea deja ceea ce își dorea. Este locul perfect de unde să începi sș acționezi.

23. Ce s-ar întâmpla dacă nu ți-ai căuta vocația?

Cum ar arăta viața ta dacă nu ți-ai găsi și nu ți-ai urma vocația, în 5, 10, 20 de ani de acum încolo?

Ai fi fericit? Vei regreta că nu ai luat măsuri în acest sens, sau vei fi bine și așa?

Cei mai mulți oameni ar regreta. Știu că și tu ai regreta, din această cauză și faci deja acest lucru, în ciuda temerilor pe care le ai.

24. Ce s-ar întâmpla dacă ai începe să cauți chiar acum?

Cum ar arăta viața ta dacă ai începe căutarea chiar astăzi? Cum ar arăta în 5, 10, 20 de ani de acum încolo?

Ai fi împlinit, satisfăcut, fericit?

Adu-ți aminte că nu este vorba aici despre a fi fericit în viitor, neglijând astfel momentul prezent. Este vorba despre a face ceva ce te va duce către ceea ce îți dorești, în timp ce savurezi momentul și locul prezent.

25. Ce pași poți urma de acum?

Ultima întrebare este ce pași poți urma din acest moment?

Dacă nu ești sigur despre care este vocația ta, care ar fi primul pas pe care-l poți face ca să fii mai aproape în a descoperi care este?

Dacă știi deja care este vocația ta, care sunt pașii pe care îi poți face pentru a merge mai departe?

Pentru a trăi o viață plină de pasiune, este nevoie să faci ceva în sensul ăsta! Dacă aștepți să se întâmple vreo minune, nu mai aștepta, pentru că până la urmă, ești singura persoană care poate crea viața pe care ți-o dorești.

Sursa mea de inspirație: acest articol a fost publicat inițial de Henri Junttila pe wakeupcloud.com. Varianta originală aici

Leave a Comment