A fi o victimă este o alegere!

Nu putem suporta o suferință ce pare a fi fără sens, dar putem accepta o mare durere dacă avem convingerea că are un rost anume. Andrew Solomon

La fel ca și suferința pe termen lung, a ne considera o victimă este o alegere. Suferim fie din întâmplări ce nu țin de noi înșine sau de alegeri pe care nu le-am făcut, fie din experiențe pe care le-am ales și care ne-au dus la rezultate nesatisfăcătoare. Sau suferim plecând de la o problemă de sănătate. Oricare ar fi motivul ce a cauzat suferința, alegerea constă în a ne considera o victimă, sau a accepta că putem privi acea situație dintr-o altă perspectivă ce ne poate aduce chiar la o îmbunătățire a calității vieții noastre.

Așadar avem o problemă. Ce facem cu ea? Suntem de cele mai multe ori înclinați să ne gândim că ceea ce se întâmplă este din cauza… și puneți voi mai departe întâmplări, persoane, conjuncturi, etc. Oricum, vina este undeva în exteriorul nostru. Poate chiar la un moment dat ne gândim că poate avem și noi o parte de “vină”. Iar acum suferim, ne retragem și ne savurăm suferința. Unele persoane vor povesti poate tuturor celor cu care intra în contact despre suferința lor, despre ceea ce li s-a întâmplat.

sense

Însă ce-ar fi să ne punem întrebarea “cu ce anume mă ajută pe mine suferința?”, “cu ce anume mă ajută pe mine victimizarea?”. Și dacă suferința a fost provocată de cineva / ceva din exterior, ce anume ține de mine ca să pot schimba asta?

Că sufăr este clar. Dar până când? Nu cumva îmi savurez suferința dintr-o nevoie de a mă complace într-un anumit confort? Nu cumva folosesc victimizarea pentru a capta atenția celor din jur? Și dacă da, la ce îmi folosește? Confortul care nu este însoțit la un moment dat de ceva acțiune pentru a ajunge totuși la un rezultat benefic unde mă duce? Obțin ceva dintr-o suferință care nu este îndreptată spre un obiectiv ce va aduce rezultate benefice? Și dacă obțin atenția celor din jurul meu prin victimizare, chiar îmi doresc ca imaginea mea să fie cea a unei victime? Cu ce mă ajută?

Cum pot transforma suferința în ceva bun? Cum mă pot transforma dintr-o victimă într-un învingător? Primul pas este în a găsi scopul cu care ceea ce a apărut în viața mea și a provocat suferința, a ajuns la mine în momentul respectiv. Ce pot învăța eu din asta? Cum îmi poate aduce lucruri bune în viața mea?


Luați exemplul lui Nick Vujicic. Pare că în locul lui ați fi ajuns la alte concluzii, că viața ar fi fost un adevărat coșmar dacă ați fi fost în locul lui, nu? Există multe povești de succes ale oamenilor care în urma unor mari suferințe sau traume majore au avut totuși puterea să se ridice și să aducă acea suferință în avantajul lor. O femeie victimă a unui viol a putut afirma că este recunoscătoare pentru viața pe care o are și că față de agresorul ei simte compasiune, îi pare rău pentru el, pentru că el nu știe că are o fiică minunată și doi nepoți, fapt pe care ea îl știe, și pentru care se poate bucura din plin.

Deci a ne afunda în suferință, a ne considera o victimă este o alegere. Putem alege să facem asta sau putem alege să depășim starea și să o transformăm într-un aspect benefic în viața noastră.

Să avem alegeri inspirate!

Leave a Comment