Câteva lucruri din capitolul “nu trebuie”

De multe ori, atunci când ne gândim că trebuie să facem ceva anume, ar fi bine să ne oprim un pic și să ne gândim: “oare chiar trebuie?”. În felul ăsta începem să privim lucrurile dintr-o altă perspectivă, ne eliberăm mintea de presiunea pe care acel “trebuie” o exercită asupra noastră. Este o mare diferență între a face lucruri pentru că trebuie, și a face lucruri pentru că așa credem că este mai bine. Mai bine în primul rând pentru noi înșine.

Să petrecem timp cu persoane care nu ne plac.

Se spune că ești media celor 5 oameni cu care petreci cel mai mult timp. Felul nostru de a gândi, felul în care ne simțim pe moment, felul în care ne comportăm de obicei va tinde să oglindească personalitatea celor cu care ne petrecem cea mai mare parte din timpul nostru. Așa că uită-te în jurul tău, simte de la fiecare persoană cu care intri în contact în mod frecvent energia pe care o transmite și fă alegerile care îți sunt ție benefice. Chiar dacă sunt colegi de birou sau membri ai familiei cu care intri zilnic în contact, poți pune o limită în care să poți relaționa cu acești oameni. Ei au drumul lor, și tu îl ai pe al tău.

Să jucăm un rol care nu ne reprezintă, pentru a obține ceea ce vrem sau pentru a face altora pe plac.

Cu alte cuvinte sa fim ceea ce nu suntem in ideea că poate atunci când ne vom atinge scopul vom fi mai fericiți. Și totuși, asta ar însemna că nu ne considerăm a fi destul de buni așa cum suntem, așa că ne punem o mască, suntem ceva fals. Însă este destul de simplu. Dacă cineva nu este OK cu ceea ce vede în noi, nu este problema noastră. Înseamnă că nu suntem în locul potrivit.

Există întotdeauna mai multe căi spre un anumit obiectiv și există întotdeauna persoane cu care ne asemănăm și cu care putem relaționa foarte bine fiind noi înșine. Este nevoie doar să le căutăm. Cu răbdare și încredere.

Să așteptăm momentul potrivit.

Am învățat în legatură cu asta, un mic secret: momentul potrivit nu vine niciodată! De unde știi că momentul X în timp este acel moment? Poate dacă mai aștepți un pic, va veni unul și mai potrivit. Și uite așa trece timpul și tu rămâi doar cu gândul că ai fi putut face cutare lucru și mai bine sau cu regretul că nu l-ai mai făcut deloc. La ce ți-a folosit să aștepti?

Să îi credem pe cei care-și dau cu părerea despre noi.

După cum și zicala “când toți îți spun că ești beat, du-te și te culcă”. Și asta doar pentru că alții îți spun asta? Ce-ar fi să ne vedem fiecare de treaba lui, fiecare în felul lui, până când o să avem propriile semnale că drumul pe care am luat-o nu este cel bun. Până la urmă este drumul nostru, viața noastră și avem dreptul să greșim și să o luăm de la capăt dacă alegem să o facem. Pe propria experiență, o experiență mult mai prețioasă decât una împărtășită din exterior.

Să amânăm momentele în care ne-am putea răsfața pentru că avem treburi mai importante de făcut.

Ce anume este mai important decât să ne oferim o stare de bine? Noi înșine. Atunci când avem mai multă nevoie de asta. Acest lucru ne ajută atât pe noi cât și pe cei din jurul nostru, care cu siguranță vor simți în noi o energie pozitivă. Și putem astfel trece mai departe, la a face și celelalte lucruri de pe lista noastră de priorități.

Să încercăm să facem lucrurile perfect.

Este foarte bine să căutăm să facem lucrurile cât mai bine posibil. Dar ar fi și mai bine să ne aducem aminte că viața noastră este în continuă mișcare, și lucruri neprevăzute se pot întâmpla oricând. Perfecțiunea nu există, și tocmai asta ne face viața mai frumoasă. Plină de suprize 🙂

Să nu îi lăsăm pe cei dragi să facă greșeli.

Este greu să îi privim pe cei dragi nouă atunci când sunt afectați de ceva ce ar fi putut fi făcut și altfel. Dar, nici o altă experiență nu este mai prețioasă decât experiența proprie. Oamenii învață în propriul lor fel, iar unii din noi chiar au nevoie să învețe din greșeli.

Să ne gândim că dacă în trecut ceva nu a mers bine, nu va mai merge nici in viitor.

Adevărul este că dacă simțim cu adevărat că ne dorim să facem ceva anume, de ce să mai amânăm? Plăcerea pe care o vom experimenta în urma faptului că de data asta a ieșit mai bine decât data trecută va fi mult mai mare comparativ cu gustul succesului avut la o primă experiență. Perseverează în ceea ce îți dorești să faci, și vei ridica astfel nivelul calității vieții tale.

Să îi credem pe cei care ne spun că nu putem face ceea ce ne dorim pentru că nu avem o calificare în domeniu.

Până la urmă nu studiile de calificare sau diplomele i-au adus de exemplu pe Oprah, Steve Jobs sau Walt Disney acolo unde au ajuns din punct de vedere profesional. S-au lăsat de școală și nu pare că ar fi făcut ceva greșit cu asta.

Dacă cineva nu îți acceptă serviciile din cauza lipsei unei diplome, mergi mai departe. Dacă vrei cu adevărat să faci acel lucru / job, vei găsi cu siguranță calea cea mai bună și fără calificări, diplome sau atestate.

Să ne considerăm responsabili pentru etichetele pe care cei din jurul nostru ni le aplică.

Era o vorbă care spunea “sunt responsabil pentru ceea ce spun, dar nu și pentru ceea ce ințelegi tu”. Oamenii sunt diferiți, și fiecare are câte o percepție poate foarte diferită de a noastră în multe privințe. Asta înseamnă că vom vedea lucrurile foarte diferit. Și atunci chiar nu putem fi responsabili pentru ceea ce văd alții în noi, în ceea ce facem, în ceea ce spunem. Ne putem schimba felul în care privim unele lucruri, dacă asta vrem, dar nu putem avea garanția faptului că va fi fix aceeași percepție. După cum scriam și mai sus, fiecare cu drumul lui – fiecare cu percepția lui.

Be original! Everyone else is taken.
Oscar Wilde.

Leave a Comment