Ce este Human Design?

Pentru mine, Human Design este cea mai complexă şi mai completă cale pentru autocunoaştere şi nu numai. Human Design îţi poate arăta de ce oamenii din jurul tău sunt aşa cum sunt, se comportă aşa cum se comportă, astfel încât să îi poţi înţelege mai bine şi de ce nu, să poţi schimba relaţia cu ei / cu tine însuţi.

Dacă fiecare dintre noi ar fi fost adus pe lume împreună cu un set de intrucţiuni “de utilizare”, instrucţiuni referitoare la unicul nostru design, la elementele şi combinaţiile genetice unice care ne definesc şi diferenţiază de ceilalţi, am fi putut trăi şi interacţiona cu lumea înconjurătoare fără a întâmpina obstacole, dificultăţi, respingeri din partea celor din jur sau dezamăgiri, frustrări. Human Design ne oferă un astfel de manual de utilizare. Unic pentru fiecare din noi.

Suntem creaţi într-un mod dual, avem o parte inconştientă, un set de caracteristici, definiţii la care nu avem acces în mod conştient, şi avem o parte conştientă, ceea ce credem că suntem, caracteristici şi definiţii la care avem constant acces într-un mod conştient. Partea inconştientă reprezintă corpul fizic cu care am venit în această existenţă, iar partea inconştientă este personalitatea noastră, ceea ce credem conştient că suntem cu adevărat. Corpul fizic este vehiculul cu care am venit să călătorim în această lume, iar personalitatea este ceea ce deţine rolul de pasager în acest vehicul, cel care asistă la trecerea noastră prin planul material. Alăturarea acestor două parţi componente este ceea ce ne face să ne simţim ca o entitate separată faţă de Totalitate / Univers. Fără această alăturare a celor două părţi din noi am fi cu adevărat parte din Univers dar fără un corp fizic cu care să experimentăm viaţa în plan material.

Dar ce este Human Design si cum a fost creat acest sistem?

Este o sinteză a mai multor ştiinţe mai vechi sau mai noi, contemporane sau antice. Are o structură logică, accesibilă atât celor care sunt adepţii ştiinţelor exacte, cât şi celor care preferă disciplinele abstracte. Pentru că în primul rând, Human Design pune accent pe unicitatea noastră, a fiecăruia dintre noi. Suntem diferiţi, unici!

Toată această sinteză şi cunoaştere este integrată într-o reprezentare unică – Mandala şi Harta noastră (Bodygraph). Este o reprezentare logică. Mandala este imaginea amprentării noastre genetice, având 69.120 de poziţii posibile prin care harta ne este definită. (Aşa cum vom vedea într-un următor articol, există 64 de porţi de posibilă amprentare genetică. Fiecare poartă este împărţită în 6 linii – şase alte posibilităţi de amprentare. Fiecare linie este împărţită în 6 culori, fiecare culoare este împărţită în 6 tonuri, fiecare ton înglobează 5 baze.) Human Design mai este denumită şi Ştiinta Diferenţierii, iar harta noastră arată combinaţia unică a acestor 69.120 de posibilităţi, combinaţie care ne face unici.

Fiind o sinteză, ca şi întreg, este mai amplu decât suma părţilor sale componente. Dar să vedem care sunt acestea, pentru a avea o viziune mai exactă asupra acestui sistem.

Fizica cuantică

Anul trecut, premiul Nobel pentru fizică a fost acordat celor care au descoperit ca neutrinii au masă. Neutrinii sunt cele mai puţin cunoscute particule din Univers, şi care până de curând se considera că formează ceea ce cunoaştem ca “materie întunecată”. Această materie reprezintă 80% din toată materia din Univers, ceea ce “opreşte galaxiile să zboare”. Neutrinii erau consideraţi că reprezintă energie pură.

Însă cu câţiva ani înainte, ceea ce avea să devină o nouă ştiinţă, Human Design, funcţiona deja pe baza conceptului potrivit căruia omenirea trăieşte într-un vast ocean de neutrini, particule purtătoare de informaţie (posibil doar prin masa lor mai mare decât zero). Majoritatea neutrinilor este produsă în stele şi planetele din jurul nostru. În acest fel, în fiecare moment, suntem amprentaţi cu informaţie din Univers, prin intermediul neutrinilor, care prin masa lor aduc această informaţie spre noi şi o transmit mai departe într-o permanentă mişcare.

În Human Design folosim amprentarea câmpului de neutrini pentru a reprezenta influenţa planetelor atât în momentul naşterii, cât şi a tranzitelor acestora asupra noastră.

Astrologia

Calculele care stau la baza reprezentării grafice în Human Design sunt făcute în funcţie de poziţia planetelor la momentul naşterii.

I Ching

Sau vechea Carte a schimbărilor, potrivit tradiţiei chineze. Aceasta a fost folosită ca şi sursă de înţelepciune de peste 3.000 de ani. Baza acestei cărţi constă într-un set de 64 de pictograme cunoscute sub denumirea de hexagrame. Acestea reprezintă toate situaţiile posibile cu care se poate confrunta o persoană (fiecare hexagramă este formată din 6 linii, pe principiul Yin şi Yang, astfel încât avem de a face cu 64×6 = 384 de posibilităţi).

În Human Design, cele 64 de hexagrame sunt transpuse în ceea ce numim porţi. Sunt porţi de amprentare genetică prin care suntem creaţi.

Genetica

În strânsă legătură cu I Ching, genetica are la bază 64 de codoni care formează ceea ce cunoaştem ca şi ADN. În anii 60, a început să fie studiată legătura dintre I Ching şi genetică, ajungându-se la concluzia că cele 64 de hexagrame funcţioneză în mod similar cu cei 64 de codoni din genetică (au la bază aceeaşi structură matematică). Astfel, hexagramele din I Ching relevă amprentarea noastră genetică, unică pentru fiecare.

Sistemul de chakre

În anul 1781, odată cu descoperirea planetei Uranus, a avut loc începutul unei mutaţii la nivel uman, astfel încât cele şapte Chakre cunoscute prin intermediul sistemului hindus au fost transformate în 9 centri energetici. Astfel, s-a făcut trecerea de la Homo sapiens (cu cei 7 centri / chakre) la forma de care beneficiem noi în prezent, cu cei 9 centri energetici.

Kabbala

Din tradiţia ebraică avem sistemul de căi către înţelepciunea divină. Acesta este simbolizat prin Copacul Vieţii, care avea 10 centri care sunt conectaţi prin 22 de căi / canale.

În Human Design, avem 36 de canale care pot conecta cei 9 centri energetici, sistem asemănător cu cele 22 de căi din Kabbala.

Sinteza acestor discipline care este reprezentată în harta noastră (Bodygraph) evidenţiază tipologia fiecăruia dintre noi (suntem fie Generatori, fie Manifestatori, Generatori Manifestatori, Proiectori sau Reflectori). Tipologia noastră arată cele mai importante elemente pe care este bine să le avem în vedere încă de la început: Strategia cu care suntem făcuţi să interacţionăm de-a lungul vieţii şi Autoritatea noastră decizională. Aceste două elemente importante, combinate cu profilul nostru (aici avem 12 posibilităţi), cu definiţia noastră la nivel de canale (34) şi porţi (64), de centri energetici (9) definiţi sau deschişi formează manualul nostru de utilizare (conţine intrucţiuni care dacă vor fi urmate, vom avea posibilitatea de a elimina condiţionările din viaţa noastră).

Condiţionările reprezintă ceea ce am preluat de-a lungul timpului de la cei din jur, din mediul şi anturajul nostru, din familie, şi care nu ne reprezintă cu adevărat. Vom putea astfel ajunge la adevărata noastră natură – aşa cum am fost creaţi încă de la început. Cu ceea ce avem ca moştenire genetică (partea inconştientă) şi cu ceea ce credem noi în mod conştient că suntem. Pentru că în Human Design, totul este dual. Suntem fiinţe duale.

În următorul articol despre Human Design vom vedea cum toate disciplinele, ştiinţele enumerate mai sus se contopesc în mandală şi cum este calculată reprezentarea grafică a hărţii noastre.

 

Mai multe despre Human Design, articole, evenimente, ședințe de coaching pe www.humandesigncoach.ro

Leave a Comment