Cei nouă centri energetici din Human Design

Conform sistemului Human Design, în anul 1781, odată cu descoperirea planetei Uranus (planetă care în astrologie este asociată cu revoluții sociale și tehnologice, cu manifestările neprevăzute), s-a produs o mutaţie în ceea ce priveşte forma noastră fizică (corpul uman), însemnând o trecere de la Homo Sapiens care este reprezentat cu 7 centri energetici, la ceea ce numim Homo Sapiens in Transitus care este reprezentat prin 9 centri energetici.

În fiecare hartă de Human Design observăm că din cei 9 centri, unii sunt coloraţi, alţii rămân necoloraţi (albi). Cei coloraţi sunt “definiţi”, cei necoloraţi sunt “deschişi”. Definiţi înseamnă că acolo avem energii pe care ne putem baza în mod constant, reprezintă ceva ce ne definește ca și ființe unice; deschiși înseamnă că acolo avem de învățat / experimentat cu ajutorul celor care au acei centri definiți. Spunem că ceea ce avem definit reprezintă “studentul / elevul”, iar ceea ce avem deschis reprezintă “cursurile / școala” la care mergem și prin care învățăm / experimentăm lucruri noi, având aici potențialul unei anumite înțelepciuni în domeniul reprezentat de centrul respectiv. În același timp, centrii deschiși sunt potențial de manifestare non-autentică, omul fiind atras din punct de vedere genetic de ceea ce nu este.

Mintea, ca și purtător de cuvânt al “deschiderii” noastre ne va spune “Uite! Putem deveni ceea ce nu suntem!”, îndepărtându-ne de propria natură, ducând la decizii și experiențe care nu sunt nici corecte și nici sănătoase pentru noi.

Atunci când un centru este definit, el acționează ca și un transmițător de energie, iar atunci când este nedefinit, acționează ca și un receptor de energie. Centrul nedefinit, cu deschiderea sa, are capacitatea de a amplifica, chiar dubla energia transmisă de persoana cu centrul definit.

Dar să vedem ce înseamnă fiecare dintre cei 9 centri.

centrii-hd

Ca și funcționalitate, centrii sunt:

 •  2 centri de presiune: Centrul Capului și Centrul Rădăcină
 • 4 centri motor: Inima, Sacralul, Rădăcina și Plexul Solar
 • 3 centri de conștiință: Ajna, Splina și Plexul Solar
 • 1 centru al manifestării: Gâtul
 • 1 centru al identității: Centrul G

Centrul Rădăcină și Plexul Solar apar în câte 2 categorii: Rădăcina este în același timp și centru de presiune și motor; Plexul Solar este atât motor, cât și centru de conștiință.

Voi puncta pentru fiecare centru în parte care este comportamentul sănătos și care este cel nesănătos, atât pentru cei cu centrul respectiv definit, cât și pentru centrul nedefinit (vezi articolul precedent unde am explicat care este mecanismul prin care un centru devine definit sau nu). Atunci când avem un comportament sănătos, înseamnă că ne manifestăm propriul design și suntem în armonie cu ceea ce am fost creați să manifestăm pe acest plan. Comportamentul nesănătos se mai numește și non-autentic (nu este în acord cu designul nostru). Reprezintă manifestarea unui sine fals.

Iar pentru că un centru nedefinit este potențial de manifestare non-autentică (falsă) voi arăta care sunt întrebările asupra cărora să reflectăm atunci când știm care sunt centrii nedefiniți în propria hartă (click aici pentru a genera harta proprie)

Cei 2 centri de presiune:

 

Centrul Capului:

centrul-capului-hd

Centrul Capului înseamnă presiune mentală și inspirație. Presiunea este de a gândi, de a găsi răspunsurile potrivite în urma confuziei, misterelor sau îndoielilor care apar.

Comportament sănătos:

Pentru cei care au acest centru definit, faptul că există o presiune mentală continuă nu reprezintă o problemă și acceptă această presiune fără a încerca să o transforme în acțiune și fără a încerca să scape de ea. Știu că îndoielile, confuziile și claritatea fac parte dintr-un proces natural și că acest proces își va găsi rezolvarea la timpul său. Sunt persoane care pot fi o adevărată inspirație pentru ceilalți, prin intermediul unor noi perspective și idei.

Cei care au acest centru nedefinit nu acționează în urma presiunii mentale. Știu că presiunea de a găsi răspunsuri vine din exterior, astfel că nu se simt presați să găsească răspunsuri la întrebări care nu le aparțin. Sunt deschiși către a primi inspirație de la alții, iar atunci când sunt prea concentrați pe o anumită idee sau îndoială, pot lăsa deoparte acel proces mental. Înțelepciunea lor stă în faptul că știu care persoane pot aduce inspirație și care confuzie. Din momentul în care trec peste întrebările care nu contează pentru ei, au potențialul de a-și folosi mintea în scopul în care a fost creată, ca și instrument intelectual pe care să-l folosim în folosul nostru. Au încredere în faptul că lucrurile vor deveni clare (sau nu) și privesc cu detașare acest lucru.

Comportament nesănătos:

Cei care au Centrul Capului definit pot aduce presiunea mentală către sine, cauzând anxietate, îndoială de sine sau depresie atunci când nu găsesc o rezolvare pentru presiunea cu care se confruntă. Pot de asemenea să încerce să rezolve problema presiunii prin a acționa, luând decizii pripite și incorecte pentru ei. Pot astfel rata oportunitățile aduse de inspirație prin faptul că nu au dat dovadă de răbdare.

Cei care au acest centru nedefinit se pot pierde în încercarea de a găsi răspunsuri la întrebările celorlalți sau pot deveni copleșiți în fața îndoielilor și confuziilor care nu le aparțin.

Întrebările potrivite pentru cei care au Centrul Capului nedefinit:

 • Mă preocupă întrebări care nu contează cu adevărat pentru mine?
 • Încerc să găsesc un răspuns la întrebările celorlalți?

 

Centrul Rădăcină:

centrul-radacina-hd

Aici avem de-a face cu presiunea care ne pune în mișcare. Centrul Rădăcină este în același timp și motor. Ne alimentează cu adrenalină, stres, cu impulsul de a face. Presiunea poate însemna tendința de a: corecta / a face lucrurile mai bine, a găsi un scop în viață, a evolua, a începe, a declanșa o mutație / a transcende limitări, a se concentra, a dori, a provoca, a avea noi experiențe.

Comportament sănătos:

Cei cu Centrul Rădăcină definit se simt confortabil cu presiunea internă pe care o resimt și observă atunci când persoanele cu centrul nedefinit permit acestei presiuni nesănătoase să îi conducă. Își observă propria presiune internă, dar nu acționează în urma ei. În schimb, permit Strategiei și Autorității să îi ghideze. (vom vedea într-un articol ulterior care sunt Strategiile și Autoritățile decizionale potrivite pentru fiecare)

Persoanele care au centrul nedefinit recunosc presiunea și iau decizii doar în momentul în care își găsesc liniștea. Nu permit presiunii să le influențeze deciziile. Recunosc diferența între presiunea care este corectă pentru ei și cea incorectă / nesănătoasă și nu sunt dependenți nici de una, nici de cealaltă.

Comportament nesănătos:

Cei care au centrul definit și deci experimentează această energie în mod constant, pot deveni obsesivi. Datorită presiunii centrului motor, acționează prin a iniția diverse lucruri, ajungând să creeze un plus de stres nesănătos în viața lor.

Cei cu centrul nedefinit ajung să funcționeze într-un mod inconștient, permițând presiunii să le conducă viața și să ia decizii în locul lor. Răspund în mod automat la telefon, spun “da”, se grăbesc să termine toată treaba și să scape de presiune, simțind că doar așa se poate trăi. Ajung într-un final să clacheze.

Întrebările potrivite pentru cei care au Centrul Rădăcină nedefinit:

 • Sunt de obicei grăbit/ă să-mi termin treaba pentru a scăpa de presiune?
 • Permit presiunii din exterior să mă copleșească?

 

Centrii motor:

 

Inima:

inima-hd

Este centrul care aduce energia voinței, a stimei și valorii de sine și a lumii materiale. Energia de a deține controlul, de a aduce resurse, de a fi cel mai bun, de a fi competitiv (primul).

Comportament sănătos:

Pentru că au acces constant la energia voinței, cei care au acest centru definit nu întâmpină probleme în a-și ține promisiunile sau a-și onora hotărârile luate. Fac ceea ce spun că vor face și știu să mențină un echilibru între muncă și odihnă. Pentru ei este natural să fie plini de voință și competitivi.

Cei care au Centrul Inimii nedefinit știu că nu au nimic de dovedit nimănui și sunt împăcați cu sine. Pot cântări cu detașare pentru a ști cine deține un ego sănătos și cine nu (când spun ego mă refer la capacitatea de a supraviețui în planul material, atât pentru sine cât și pentru cei din comunitatea din care facem parte). Își pot da seama cine se poate ține de promisiunile sau angajamentele făcute și cine nu, și știu că nu este nevoie să intre cu alții în competiție. Și mai ales, nu lasă pe ceilalți să îi convingă să facă ceva.

Comportament nesănătos:

Oamenii care au Centrul Inimii definit pot avea tendința de a-i împinge pe cei cu centrul nedefinit să fie sau să facă la fel ca ei. Ego-ul lor poate fi exaltat, pot deveni niște persoane egoiste și pot forța lucrurile asupra celorlalți.

În schimb, cei care au acest centru nedefinit, pot simți că nu merită la fel ca ceilalți (nu își pot da valoare). Iar în încercarea de a se valoriza, pot încerca să dețină controlul, să braveze, să fie egoiști sau sa fie loiali altora. Se pot angaja în acțiuni care îi depășesc, doar în încercarea de a-și dovedi propria valoare, mințind chiar pentru a dovedi ceva. Însă ajung să nu poată dovedi ceea ce au dorit, pentru că vor pierde controlul și nu vor putea susține acele acțiuni. Vor încerca să facă aceleași lucruri pentru mai puțini bani, sperând că ceilalți le vor menține locul în societate / comunitate și nu vor ajunge să fie excluși. Din sentimentul că nu sunt destul de buni, vor încerca să pretindă ceea ce nu sunt sau pot face.

Întrebările potrivite pentru cei care au Centrul Inimii nedefinit:

 • Am impresia, sau cred că am ceva de demonstrat?
 • Fac promisiuni? Știu să mă apreciez?

 

Centrul Sacral:

centrul-sacral-hd

 

Reprezintă energia vitală, sexualitatea, fertilitatea, perseverența. Este acea energie care ne ține “în priză”, care ne dă forța vitală de a munci sau a face lucruri zi de zi.

Aici aflăm, prin răspuns, dacă energia este disponibilă sau nu. Energia de a: da putere celorlalți, de a consolida și a repeta tipare / ritualuri pentru a asigura un flux vital consecvent, de a elibera energia resurselor (bani sau altele) pentru a ne susține direcția în viață, de a se angaja 100% într-o experiență prin care putem face descoperiri noi, de a avea energie sexuală pentru a crea o legătură cu un partener, de a se concentra pentru a stabili un tipar de urmat, de a aduce o anumită ordine în fluxul vital, de a închide un ciclu sau a duce un proces la final, de a întreține și proteja pentru a supraviețui.

Comportament sănătos:

Cei care au Centrul Sacral definit sunt răbdători și știu să aștepte. Sunt în acord cu fluxul vital și răspund în fiecare moment la ceea ce vine natural către ei. Fac ceea ce le place și sunt mulțumiți că la sfârșitul zilei și-au consumat energia cu folos. Nu inițiază și nu iau decizii din minte. Permit fluxului vital să curgă prin ei.

Cei care au acest centru nedefinit, sunt relaxați, se bucură de odihnă și au anumite limite în ceea ce privește energia de consumat; prin intermediul Autorității decizionale își dau seama atunci când este nevoie să se oprească. Muncesc pe perioade scurte de timp, luându-și destul timp pentru a se odihni și relaxa. Știu să respecte faptul că nu au o energie vitală consecventă și sunt împăcați cu faptul că energia lor vitală vine de la ceilalți, fără a răspunde sau identifica cu aceasta. Își găsesc un anumit echilibru între muncă și odihnă.

Comportament nesănătos:

Persoanele care au Centru Sacral definit simt oboseală și frustrare în legătură cu munca și viața lor în general. Nu sunt mulțumiți sau satisfăcuți cu modul în care energia lor este consumată. Își ascultă mintea și își trăiesc viața așa cum “cred/gândesc” că ar trebui. Nu au încredere în fluxul vital și se simt prinși între decizia de a face ceea ce “ar trebui” să facă și ceea ce ar dori să facă. Permit celorlalți să îi convingă să facă ceea ce nu vor de fapt, simțindu-se ca niște sclavi ai muncii și vieții lor.

Cei care nu au Centru Sacral definit sunt tot timpul ocupați cu munca și familia și nu știu când să se oprească. Preiau prea multă energie din jur și nu își stabilesc niște limite sănătoase. Se simt ca niște sclavi dar nu știu ce să facă pentru a schimba acest lucru. Chiar și atunci când își dau seama că sunt obosiți, neglijează acest lucru și își forțează limitele. Nu își dau seama când este momentul să se îndepărteze de energia sacrală din preajma lor.

Întrebările potrivite pentru cei care au Centrul Sacral nedefinit:

 • Știu când este de ajuns (când să mă opresc)?
 • Mă opresc atunci când am nevoie de odihnă?
 • Respect faptul că energia mea nu este constantă?

 

Plexul Solar:

plexul-solar-hd

 

Găsim aici experiența întregului spectru al emoțiilor, stărilor sufletești, dorințelor, sensibilității. Fiind și un centru de conștiință, regăsim aici fricile manifestate prin nervozitate.

Există 3 tipuri de valuri emoționale care sunt manifestate din acest centru:

 • valul dominat de nevoi: nevoia de apartenență, de a avea o familie, nevoia de intimitate, nevoia de a avea anumite principii pe baza cărora ceilalți sunt acceptați sau respinși;
 • valul dominat de pasiune: deschidere sau nu către ceilalți în funcție de starea emoțională, melancolie;
 • valul dominat de dorință: dorința de a avea parte de provocări și experiențe noi, dorința de a simți

Comportament sănătos:

Cei care au Plexul Solar definit sunt în acord cu propriile emoții, nu sunt impulsivi sau spontani, știind că este nevoie de timp pentru a lua decizii. Își acceptă emoțiile, valurile emoționale pe care le experimentează cu suișuri și coborâșuri și știu că astfel, în timp, pot ajunge la o claritate emoțională. Înțeleg modul în care emoțiile lor îi afectează pe cei din jur și nu îi presează în acest fel.

Cei care însă nu au acest centru definit, pot discerne asupra persoanelor care reprezintă un mediu emoțional sănătos pentru ei și care nu, știind când este momentul să se confrunte cu acele emoții și când să se îndepărteze de acestea. Nu iau decizii emoționale, știind că emoțiile pe care le simt vin de la cei din jur și nu se atașează de ele. Sunt buni observatori ai climatului emoțional, putând fi obiectivi.

Comportament nesănătos:

Cei cu Plexul Solar definit sunt impulsivi, trec dintr-o experiență în alta, dintr-o decizie în alta în funcție de suișurile și coborâșurile date de valul emoțional pe care îl manifestă, creând haos în jurul lor. Pun astfel presiune și pe ceilalți pentru a lua decizii emoționale odată cu ei. Atunci când sunt supărați, explodează în manifestare, în loc să aștepte să se calmeze, regretând mai apoi ceea ce au spus sau făcut.

Cei care nu au acest centru definit urmează suișurile și coborâșurile emoționale ale celorlalți. Simt adesea că emoțiile lor sunt scăpate de sub control și că ceva este în neregulă cu ei. Iau decizii emoționale, evită confruntările, adevărul, și dezvoltă un comportament “drăguț”/politicos pentru a nu trezi emoțiile celor din jur și a fi nevoiți să se confrunte cu ele.

Întrebările potrivite pentru cei care au Centrul Plexului Solar nedefinit:

 • Evit adevărul și confruntările?
 • Îmi este teamă?
 • Evit consecințele legate de faptul că pot supăra pe cineva?

 

Centrul Rădăcină, fiind și un centru de presiune, a fost descris mai sus.

 

Centrii de conștiință:

 

Ajna:

ajna-hd

 

Centrul Capului, împreună cu Ajna, formează ceea ce denumim Minte. Ajna reprezintă conștiința mentală, conștiența la nivel mental. Funcționează prin a conceptualiza, categorisi informația primită prin Centrul Capului, analiza, cerceta și investiga.

Comportament sănătos:

Oamenii cu centrul Ajna definit își pot exprima gândurile, sunt în acord cu procesele mentale care se desfășoară într-un mod consecvent, gândesc într-un anume fel. Astfel, aduc inspirație celorlalți dar și presiunea de a gândi. Își folosesc mintea pentru a procesa informații, a crea și pentru a reprezenta o autoritate decizională externă pentru ceilalți (vom vedea într-un articol ulterior care sunt autoritățile decizionale corecte pentru fiecare). Sunt cei care influențează câmpul mental.

Cei care nu au acest centru definit pot discerne între conceptele care au o valoare și cele care nu au valoare. Au capacitatea de a trece prin câmpul mental pentru a ajunge la ceea ce contează cu adevărat și acceptă faptul că mintea lor funcționează într-un mod inconsecvent. Acceptă de asemenea faptul că nu vor fi niciodată siguri de ceva anume și că mintea lor reprezintă un loc de joacă, de experimentat.

Comportament nesănătos:

Pentru cei care au Ajna definită, a-și exprima gândurile poate însemna să și ia decizii din acest loc, ajungând să spună “Voi face asta (sau cealaltă)”. Însă acest comportament poate duce la sentimentul că sunt ori ipocriți, ori inadecvați, neputând susține printr-o energie corectă ceea ce au spus că vor face. Pot deveni dependenți de propria lor minte, consumând prea multă energie, obsedați de vreo idee sau decizie.

Cei care au acest centru nedefinit experimentează frici în legătură cu faptul că nu au certitudini. Atunci când certitudinea lor mentală se prăbușește, se simt foarte jenați. Această teamă de a nu avea certitudini (de a nu fi siguri) îi face să încerce să fie cât mai siguri de anumite lucruri, convingându-se că este important să dețină certitudinea mentală.

Întrebările potrivite pentru cei care au Centrul Ajna nedefinit:

 • Pretind adesea că sunt sigur/ă din punct de vedere mental?
 • Încerc să îi conving pe ceilalți că sunt sigur/ă?
 • Rămân fixat/ă pe convingeri care nu-mi mai sunt de folos?

 

Splina:

splina-hd

 

 Acest centru este cel mai vechi pe care îl avem în prezent. Ține de supraviețuirea și de starea noastră de bine. Aici găsim conștiința propriului corp, intuiția, instinctele, gusturile și fricile care ne mențin într-o stare sănătoasă (frici ce țin de supraviețuire; instinct de conservare).

Conștiința pe care o găsim aici se referă la: posibilitatea de exprimare a unei potențiale soluții, unui adevăr de moment, intuiției ce ține de talentul și potențialul văzut în ceilalți, responsabilității de a-i ocroti pe ceilalți. De asemenea, potențialul conștiinței faptului că ceva poate fi transformat sau nu, efortului de a găsi un scop în viață sau nu și a modelelor / tiparelor care au nevoie de corecție sau nu.

Comportament sănătos:

Cei care au Centrul Splină activat își ascultă intuiția și acționează în conformitate cu ceea ce le “dictează” instinctele și intuiția. Știu că pot avea încredere în intuiția lor și nu lasă nici mintea și nici pe alții să îi influențeze.

O persoană care are Centrul Splină nedefinit are abilitatea de a face diferența între lipsa stării de bine din mediul în care se află și propria nevoie de a acorda o mai mare atenție sănătății sale. Poate să simtă dacă ceva sau cineva reprezintă un mediu sănătos pentru sine. Intră în relații cu alte persoane folosindu-și Strategia, astfel încât să primească o influență/condiționare corectă din punct de vedere splenic. Sunt în acord cu conștiința splenică, însă știu că pentru a lua deciziile corecte vor folosi Autoritatea decizională potrivită. Sunt persoane care știu cum să se îngrijească de propria sănătate, cum să-și înfrunte fricile, și dezvoltă o anumită înțelepciune în legătură cu conceptul de frică, intuiție, gusturi și instincte. Pot învăța cu detașare despre toate aspectele conștiinței splenice.

Comportament nesănătos:

După ani buni în care au lăsat mintea să suprime semnalele Splinei, persoanele care au acest centru definit pot să se îndepărteze total de conștiința splenică, ajungând să nu mai fie conștienți de valoarea acestui mecanism valoros de auto-protecție. Viața lor poate ajunge să fie cât se poate de riscantă.

Cei care au centrul nedefinit dezvoltă un adevărat obicei în a lua decizii spontane care nu sunt în favoarea lor. Nu își asumă responsabilitatea pentru propria sănătate, continuând să facă și să atragă lucruri care le sunt în detriment. Se agață de joburi, relații sau locuri din frică venită din nesiguranță, chiar dacă aceste lucruri sunt deja nesănătoase pentru ei.

Întrebarea potrivită pentru cei care au Centrul Splină nedefinit:

 • Rămân agățat/ă în relații, job-uri sau locuri care nu-mi mai sunt benefice?

 

Plexul Solar este un alt centru de conștiință, însă fiind în același timp și un centru motor, a fost descris mai sus în acea categorie.

 

Centrul manifestării:

 

Gâtul:

gatul-hd

 

Gâtul acționează ca o cutie de viteze, duce la manifestare, acțiune, comunicare pentru a crea o metamorfoză, o schimbare. Este ca un capăt de drum pentru energiile care vin dinspre ceilalți centri și care caută o formă de exprimare / acțiune.

Fiecare poartă din acest centru reprezintă o “voce” prin care ne putem exprima. În funcție de legătura pe care o poate face cu alți centri, reprezintă manifestarea: detaliilor, înțelegerii la nivel mental, poveștilor, a clarității instantanee, a unui lider ales, a expresiei unice de sine, a lecțiilor din trecut împărtășite acum, a progresului venit prin experiență, etc.

Comportament sănătos:

Cel care are acest centru definit își va exprima propria definiție (în funcție de canalul definit care leagă doi centri). Gâtul care este conectat la Inimă se va exprima prin “eu vreau asta, eu am, eu am făcut”, etc. Cei care au Gâtul conectat la Ajna vor exprima ceea ce gândesc, cei care au Gâtul conectat la Plexul Solar își vor exprima emoțiile. Dacă există conexiune între Gât și Splină, acea persoană va exprima propria intuiție de moment, etc.

Atunci când știi de unde îți vine vocea (modalitatea de exprimare), o poți face în mod corect pentru tine, fără vreun sentiment de vinovăție.

Cei care au acest centru nedefinit nu vor încerca să controleze ceea ce exprimă, ci se simt confortabil cu diferitele voci sau forme de expresie pe care le experimentează. Știu că nu este nevoie să facă nimic pentru a atrage atenția asupra lor. Simt impulsul de a vorbi, de a se exprima în permanență atunci când sunt în preajma altora, dar nu o fac, și sunt confortabili cu liniștea.

Comportament nesănătos:

Când cei care au acest centru definit se află într-un comportament nesănătos, vor vorbi și vor acționa prematur, ducând la decizii incorecte pentru ei, fiind impulsivi, vorbind și făcând prea multe.

Cei care au Gâtul nedefinit vor să fie observați. Mintea lor va folosi o mulțime de strategii pentru a atrage atenția, ca de exemplu prin a vorbi foarte mult. Atunci când sunt în preajma celor cu Gâtul definit, vor simți presiunea de a vorbi, de a exprima ceea ce vine de la ceilalți, prin modalități care îi vor surprinde chiar și pe ei.

Întrebările potrivite pentru cei care au Centrul Gâtului nedefinit:

 • Încerc să atrag atenția?
 • Obișnuiesc să inițiez conversațiile?

 

Centrul identității:

 

Centrul G:

centrul-g-hd

 

Este centrul care funcționează ca un compas. Dă direcția noastră în viață, ne vorbește despre iubire și identitate.

Porțile aflate în centrul G arată direcția: locul nostru în prezent, în trecut, în viitor și poarta care reprezintă “cârligul” care ne ține pe traiectoria noastră personală. Mai avem aici și porțile iubirii: iubirea pentru umanitate în general, iubirea de sine, iubirea universală și iubirea pentru corpul fizic.

Comportament sănătos:

Cei care au centru G definit sunt confortabili cu propria identitate, cu iubirea de sine și cu viața lor în general ca și direcție. Sunt niște ghizi nativi, putând indica și direcția altora.

Cei care au acest centru nedefinit nu simt nevoia permanentă de a ști care este următoarea direcție de urmat și care este următoarea iubire din viața lor. Știu că vor fi ghidați către acestea cu ajutorul celor din jur. Nu rămân atașați de aceștia, ci le mulțumesc pentru ghidare și merg mai departe. În loc să se simtă pierduți, pot vedea ce le este arătat ca și direcție.

Pentru că pot experimenta tot felul de direcții și forme de iubire, cei care au centru G nedefinit pot deveni cei mai buni ghizi, putându-se pune în rolul altora, oferind iubirea și direcția corectă.

Comportament nesănătos:

Persoanele care au centrul G definit încearcă să-i direcționeze sau influențeze pe ceilalți fără să li se ceară acest lucru sau să fie invitați.

Cei care au acest centru nedefinit își vor petrece timpul întrebându-se aproape obsesiv în legătură cu direcția în care se îndreaptă în viață și unde vor găsi iubirea de care au nevoie. Sunt în căutarea unei identități anume, însușindu-și diverse titluri sau etichete pentru a acoperi acel aparent gol de identitate.

Întrebările potrivite pentru cei care au Centrul G nedefinit:

 • Caut (încă mai caut) iubirea?
 • Îmi caut (încă îmi mai caut) scopul sau direcția în viață?

 

Ceea ce nu avem definit în harta noastră poate ne facă să simțim ca și cum ne lipsește ceva, îndepărtându-ne de la darurile cu care fiecare din noi am fost înzestrați. Căutăm ceea ce nu avem, ceea ce nu ne definește, iar relațiile pe care le construim de-a lungul vieții sunt bazate pe același lucru – ne legăm de acei oameni care au ceea ce noi nu avem. Este o tendință genetică. Însă acea “împlinire” pe care o tot căutăm o vom simți atunci când vom fi în acord cu ceea ce suntem, cu ceea ce am fost creați. Fiecare în mod diferit, unic. Urmându-ne Strategia și Autoritatea decizională (vom vedea în articole viitoare cum determinăm care este Strategia și Autoritatea fiecăruia) vom începe să ne așezăm pe traiectoria corectă în viață și vom putea interacționa cu ceilalți fără a întâmpina rezistență. Iar uitându-ne și la designul celor apropiați, ne vom putea da seama de ce acționează într-un fel anume, putând să-i înțelegem mai bine, fără a-i judeca.

Mai multe despre Human Design, articole, evenimente, ședințe de coaching pe www.humandesigncoach.ro

Leave a Comment