Despre “Cum să … “

Cu toţii am căutat măcar o singură dată răspunsul la întrebarea “cum să…?” atunci când am avut o problemă personală.

Şi dacă tot ne-am pus pe căutat, de ce să nu încercăm să găsim un răspuns cât mai apropiat de aşteptările noastre? Eventual o soluţie cu rezultat instant! Că doar nu avem timp de pierdut, nu? Şi căutăm… Şi parcă niciuna din soluţiile date nu par a fi chiar 100% satisfăcătoare.

Pentru că ceea ce cautăm in acel moment, căutăm în afară. În afara noastră. Păi cum să ştie X sau Y ce e mai bine pentru noi? Au trăit ei experienţele noastre, viaţa noastră? Ştiu ei exact prin ce am trecut?

Şi atunci apare ideea: “fii original!”. Caută, citeşte, cercetează, inspiră-te! Dar crează-ţi propria soluţie, cea care este 100% pentru tine. Opreşte-te câte un moment, din când în când, priveşte către tine, către interiorul tău şi întreabă-te: ce este cel mai bine pentru mine? Unde vreau să ajung? Cum îmi croiesc propriul drum către ceea ce vreau sa obţin? Care sunt valorile mele? Valori care să-mi fie călăuza către obiectivul meu. Ale mele, create de mine, venite din interiorul meu.

Şi dacă stau bine să mă gândesc, multe din valorile pe care m-am bazat până acum mi-au fost insuflate de părinţi, familie, prieteni, mentori, etc. Dar din toate astea, cu ce anume rămân EU?

ceapaCine sunt eu? Sunt ca o ceapă! Ia o ceapă si uită-te la ea. Are o cojiţă uscată care o apără de contactul cu exteriorul. O dăm la o parte şi vedem altă coajă, un alt strat protector, şi încă unul, şi parcă straturile sunt tot mai groase, şi tot aşa până ajungem la miez. Aşa şi noi. Pe măsură ce înaintăm în viaţă ne ascundem adevăratul EU cu straturi protectoare, cu idei, cu păreri, convingeri venite din exterior.

Şi apoi ne întrebăm de ce nu merge! Opreşte-te un moment şi dezbracă fiecare strat pe care ţi l-ai creat cu ajutorul celorlalţi. Şi pe măsură ce înaintezi, vezi unde este soluţia căutată. O să te usture ochii, o să plângi, o să-ţi fie greu, o să-ţi ia timp! Dar vei ajunge să cunoşti originalul. Vei şti cine eşti cu adevărat, ceea ce ai de facut, şi care sunt reţetele tale originale pentru a răspunde la întrebarea “cum să…?”

Acum e mai bine! Ai descoperit cea mai importantă persoană din viaţa ta. TU! Acea persoană pe care o vezi în fiecare zi in oglindă. Iţi place ce vezi?

Leave a Comment