Despre recunoştinţă

norisor inimaAstăzi mi-a fost dat să tot văd pe unde îmi rătăceau ochii de cuvântul “recunoştinţă” sau “gratitude” în engleză. Şi ideea pe care am întâlnit-o cel mai des spune că este benefic să fim recunoscători pentru ceea ce ne este dat. Cine ne dă? Cine credeţi voi: Dumnezeu, Creatorul, părinţii, o forţă nevazută, orice vă este confortabil să gândiţi. Nu asta contează. Viaţa aşa cum este ea ne este dată în primul rând. Şi putem alege să fim recunoscători pentru ea aşa cum este chiar acum.

S-au făcut până şi studii ştiinţifice despre beneficiile recunoştinţei. Deci există chiar şi explicaţii stiinţifice pentru a ne face să fim recunoscători J. Am găsit chiar si o aplicaţie pentru telefon care îţi oferă posibilitatea de a te gândi la câte 5 motive pentru a fi recunoscător/oare. Foarte tare zic!

Aşa cum scriam într-un articol precedent, putem alege să fim recunoscători sau nu, pentru că totul este la alegerea noastră. Unul din favoriţii mei, Wayne Dyer spune: “Din toate câte ţi se întâmplă, ori te auto-compătimeşti, ori le iei ca pe un dar. Toate sunt fie oportunităţi de a te dezvolta, fie obstacole care te împiedică să te dezvolţi. Tu alegi cum le tratezi!”. Şi dacă e să alegem, după cum zic oamenii ăştia – oameni de ştiinţă, oameni spirituali sau de orice fel ar mai fi ei, de ce să nu alegem să fim recunoscători? Chiar şi atunci când viaţa ne oferă situaţii dificile. Este uneori mai uşor să ne păstrăm atitudinea de victimă şi să ne plângem de milă, cu speranţa că vom primi mai multă atenţie din partea celor apropiaţi sau celor din jurul nostru. Dar să încercăm totuşi să vedem şi cum o fi când practicăm recunoştinţa zilnică pentru ceea ce avem deja în viaţa noastră.

Motivele pentru care putem alege să fim recunoscători (este doar o opţiune – pentru că nimeni, niciodată, nimic nu trebuie):

  • Când suntem recunoscători, ne concentrăm pe ceea ce este benefic în viaţa noastră. Orice s-ar întâmpla, că e de bine, că e de rău, tot găsim părţi bune ale vieţii. Doar să vrem să ne gândim la ele.
  • Concentrându-ne pe parţile bune ale vieţii, putem transforma lucrurile rele în unele bune. Ai probleme la locul de muncă? Fii recunoscător că ai un loc de muncă şi că viaţa nu este plictisitoare. Fii recunoscător că poţi avea provocări, că ele te pot transforma într-un om mai puternic.
  • Ne face să ne aducem aminte de ceea ce este important în viaţă. Fiind recunoscători putem vedea mai clar lucrurile mici, nesemnificative de care ne lovim zilnic şi din cauza cărora adesea ne facem griji. Şi putem să le considerăm mici atunci când suntem recunoscători pentru sănătatea noastră sau a celor dragi, pentru faptul că avem un acoperiş deasupra capului ori de câte ori ne facem griji că avem facturi sau rate de plătit.
  • Ne putem exprima recunoştinţa faţă de cei din jurul nostru. Un simplu “Mulţumesc!” poate aduce zâmbetul pe faţa cuiva. Oamenilor le face plăcere să fie apreciaţi pentru ceea ce fac, pentru ceea ce sunt, aşa că arătându-le recunoştinţa, în orice modalitate alegem să o facem, îi poate face mai fericiţi. Şi făcând pe cineva fericit/ă, vom fi şi noi mai fericiţi.

În rest, găsiţi voi alte motive pentru care recunoştinţa este benefică, motive pe care le puteti găsi practicând-o.

Practică placută! J

P.S.: şi dacă tot aminteam de legătura dintre recunoştinţă şi fericire, recomand filmuleţul de pe ted.com. Pentru mine, iniţiativa celor de la TED este un motiv de bucurie atunci când vreau să mai văd câte un om extraordinar şi care îmi dă cel puţin un motiv de recunoştinţă: că pot găsi asemenea experienţe prin intermediul internetului, experienţe pe care poate că pe parcursul vieţii nu le voi avea altfel. Cu toate că… nu se ştie J

Enjoy!

Leave a Comment