“După cum zice X…” – dar TU, ce zici?

M-am întâlnit astăzi cu o doamnă care a vrut să-mi prezinte un mod “revoluționar” și chiar inovativ, de nivel internațional, de a câștiga mulți bani și de a ajunge milionar.

În primul rând nu cred că mi-am dorit vreodată să ajung milionară. Cred că pot ajuge foarte bine la un anume nivel de fericire și cu sume mai mici decât un milion de… lei, dolari, euro sau ce-or fi ei. Nu fac un obiectiv din asta, dar nici nu exclud posibilitatea. Și nici nu m-a întrebat dacă sunt în căutare de noi surse de bani. Mulți bani ;-). A tot insistat să ne vedem, pentru a găsi o modalitate de a colabora în viitor, având în vedere că activăm împreună în domeniul dezvoltării personale. Rezultatul este că în urma întâlnirii, mi-am dat seama că era doar o formă de manipulare care nu avea vreo legătură nici cu nevoile mele, nici cu domeniul la care se făcuse referire (mie mi-e greu să asociez termenul de “dezvoltare personală” cu un sistem piramidal de câștiguri financiare). Am ajuns într-un final cu doamna la concluzia că este vorba de fapt de “educație financiară”. Eh, altceva!

I-am urmărit cu interes modalitatea de abordare, expresiile și cuvintele care apăreau repetitiv în acea prezentare. Până când am simțit că și eu, și ea, ne pierdem vremea. M-a asigurat că nu este vorba despre un sistem MLM (Multi-Level-Marketing), ci că este vorba doar despre un sistem piramidal de a câștiga mulți bani. Pentru mine… este fix același lucru.

Am simțit nevoia să o întrerup și să îi explic că mie una nu mi se potrivește acest sistem de a câștiga bani și că aș dori să văd cumva o finalitate a acestei prezentări. Adică, la ce îmi folosește mie o astfel de îndeletnicire, dacă nu-mi face plăcere să o practic?

Însă ce mi-a atras atenția în mod special, este că tot repeta un soi de citate auzite sau citite de pe la alții. Bineînțeles că nu oricare alții, ci oameni de renume mondial. Bun, perfect, putem să admirăm oameni și fără să îi cităm la fiecare două propoziții. Mi se pare cel puțin ciudat atunci când aud de prea multe ori: “știți, X spune că…”, “după cum spunea Y…”. Îmi dă impresia de spirit de turmă. Și nu am auzit de oameni care să fi ajuns la vreun mare nivel de succes având o asemenea atitudine. Și când spun succes, nu mă refer doar la bani! Iar mie nu îmi atrage atenția în mod special o frază în care rostești numele cuiva care este foarte cunoscut. Spune-mi ceva concret! Spune-mi mai bine, ce crezi tu? Ce spui tu? Dacă ar fi să începi să făurești citate celebre, cum ar suna acele citate? Spune-mi despre tine, despre succesul tău în… orice faci tu! Oricât de mic ai crede că este, există un succes cu care să te mândrești. Ce-mi poți spune despre tine? Despre ceea ce faci tu și despre reușita ta în acel domeniu?

Am întrebat-o pe doamnă despre ce anume își dorește ea acum, că face parte din acest sistem fabulos? Răspunsul a fost automat, “să ajut oamenii să câștige bani, și să mă ajut astfel pe mine să fac rost de bani pentru a mă întreține, a le asigura copiilor un trai mai bun, și a-mi plăti facturile”. Bun, dar dacă tu ai asemenea obiective pentru viitor, făcând parte dintr-un sistem de succes, care aduce sume de milioane altora… repet – altora!… de ce te-aș crede că funcționează când tu îmi reciți citate și fraze motivaționale? Cum e cu tine, că doar tu ești aici, în fața mea!

M-a invitat să iau parte la întâlniri organizate pe aceeași temă, unde să îi ascult pe cei care îmi vor oferi o educație financiară care să mă ducă la un fabulos succes. Bun, dar până atunci, te am pe tine aici! Tu ce ai de spus? Motivațional vorbind… M-ar ajuta să văd în fața mea un om care simte deja succesul propriu, oricare ar fi el, nu un om care îmi vorbește despre succesul altora, în timp ce el încearcă doar să-și plătească facturile.

Am întrebat ce înseamnă pentru ea banii. Și mi-a răspuns că sunt o formă de energie. Bun! am zis. În sfârșit o idee cu care suntem amândouă de acord. Dar peste câteva alte citate și fraze motivaționale spuse de alții, a apărut ideea în care pentru a-ți asigura un venit sigur în viitor, trebuie să investești în aur și argint. Aur și argint pe care la batrânețe, sau când ajungi să nu mai ai alte surse de venit, să-l vinzi și să trăiești fericit cu banii respectivi. Pai stai bre! Zici că banii-s formă de energie, dar mi-o blochezi în lingouri de aur și argint? În loc să creezi, de exemplu, ceva locuri de muncă pentru oameni care să-ți aducă și ție venituri? Zic… să faci să curgă energia banilor.

Concluzia este: fraților, luați ce este mai bun de la cei din jur, din ce citiți, din ce auziți, din ce învățați, dar puneți-vă mintea la contribuție, folosiți-o cât puteți în favoarea voastră. Și mai ales, faceți-o în stilul propriu! Nu mai copiați pe alții, ieșiți din când în când din mania citatelor celebre. Citați-vă pe voi! Că aveți de unde!

Mi se pare trist când văd oameni care nu-și pun amprenta asupra lucrurilor pe care le fac. E ca și cum ai ajunge la finalul vieții, și la întrebarea “ce-ai făcut tu în această viață”, printre alte realizări, tu zici “am încercat să fac bani pe modelul lui X, care era milionar”.

Și ca să închei cu un citat 🙂

Be yourself! Everyone else is already taken.

Nu știu dacă Oscar Wilde era milionar, dar cică el a zis-o 😉

 

3 Comments

 • Ora Exacta says:

  Uitandu-ma pe netul din Romania iata ca am gasit pe saitul dvs..
  Nu pot sa nu remarc ca sunt placut surprins de
  calitatea informatiilor de pe aceasta pagina si va doresc cat mai mult succes!

 • Hebergement web says:

  Imi place cum raspunzi tuturor si mai ales celor care nu au inteles ce ai vrut sa spui nici dupa atatea explcatii. Probabil ca foarte putini din acestia vor intelege dar totusi tu ai rabdare sa ii indrumi. Intreprinzatorii, cu siguranta, au inteles ce ai vrut sa spui. Ma alatur sa te sustin in cele spuse. Asta pentru cei care nu cred sau nu inteleg ?? Am trecut de la inactiune la actiune si acum tot actionez si reactionez.

  • Alina Ioan says:

   Lucrul cu oamenii este fabulos și imprevizibil. Este riscant să ai anumite așteptări în ceea ce privește interacțiunea cu ei. Poți face doar ceea ce îți stă în putință la momentul respectiv. Dacă mesajul tău ajunge cu claritate la celălalt… asta nu poți controla 100%. Fiecare înțelege lucrurile prin propriul filtru.
   Iar atunci când scriu aici câte o poveste, știu că unii oameni vor înțelege mesajul, alții nu. Este ceva normal, natural.
   Succes! 🙂

Leave a Comment